Otevřeno Po-Pá 9-18hod, So 9-12

Co to je i-size a norma R129 ?

 
Nejnovější evropská norma pro dětské autosedačky má označení R129, zatímco předchozí norma měla označení R44 (byla zde od roku 2005).
Do konce léta 2024 můžete za koupit sedačky obou norem, zakoupené autosedačky dle starší R44 můžete používat až do konce jejich životnosti.
 
Implementace nové normy ECE R129 - i-Size má především zvýšit bezpečnost a pohodlí cestování dětí. 
Označení (nové) normy, zda je i-SIZE, či ne a pro které děti je autosedačka určena najdete na oranžovém štítku na autosedačcce - například takto:
 
Otevřít fotku   Popis není dostupný.  Otevřít fotku   Otevřít fotku
 
 
Rozdílem, který je vidět na první pohled, je jiné značení velikostních kategorií autosedaček.
  
Autosedačky používáme pro děti od narození (40cm) až do výšky 150 cm či váhy 36 kg nebo dovršení 12 let,  během této doby se samozřejmě velmi změní potřeby dítěte pro cestování v autě.
 
Podle starého řazení kategorií se sedačka kupovala a užívala dle váhy dítěte, v novém ozněčení byla kategorizace změněna na označení dle výšky dítěte (výrobci k tomuto řazení přidávají ještě doplněnou informaci k váze dítěte, pokud je to potřeba u použitelnosti pásů).
 
Nová norma R129 není to samé jako označení autosedačky i-size. 
Každá i-size sedačka splňuje novou normu R129, ale nové normě odpovídají a splňují ji i sedačky bez i-size.
 
 
 Co je i-size?     Obrázek článku
 
- i-Size je pouze součástí schválené R129.
- Chceme-li říci, že autosedačka má i-Size, musí splňovat určité podmínky:
 
- Testy i-Size zahrnují kontrolu sedadel na možné boční nárazy - lépe chrání krk a hlavu dítěte.  
 
- Bezpečnostní testy podle standardu i-Size se provádějí pomocí  nových testovacích Q figurín vybavených více senzory, než jaké se používají pro testy     R44.   
 
- Vaše dítě musí minimálně do 15 měsíců věku cestovat ve velmi bezpečné poloze zády ke směru jízdy
(Některé autosedačky i-Size lze používat v poloze zády ke směru jízdy, dokud dítě nedosáhne výšky 105 cm, tedy přibližně čtyř let.)   
Podle standardu i-Size musí být autosedačka pro kojence a malé dítě instalována pomocí systému ISOFIX. Autosedačka i-Size s kotvami ISOFIX se připevňuje přímo ke karoserii vozidla, čímž se snižuje riziko chyb při instalaci. K instalaci autosedačky určené pro kojence je však potřeba přídavná základna ISOFIX. 
   
 

- Všechny autosedačky i-Size v kategorii kojenců a batolat se upevňují pomocí systému ISOFIX. Je-li to možné, vždy zvolte upevnění vozidla pomocí systému ISOFIX spíše než bezpečnostním pásem pro dospělé. 

Většina nových vozů je kompatibilní s i-Size a má alespoň dvě sedadla označená jako i-Size. To znamená, že autosedačky i-Size se vždy vejdou na tyto dvě polohy sezení.

 
Sedačka musí zapadnout do tzv boxie. Box je konvenční box s předem danými rozměry a musí se do něj vejít daná sedačka. Boxy mají různé velikosti podle toho, jakou kategorii sedaček chceme homologovat. 
 
-Ač existují skeptici, kteří tvrdí, že podsedák nemůže být i-size...může :).


Dá se říci, že "I-Size" je tedy odpovědí na mnohaletý výzkum a vědecké projekty týkající se kolizí automobilů a nehod dětí.
Rozvoj biomechaniky úrazů a kolizí spolu s vývojem automobilové techniky vedl k zahájení prací na projektu legislativních změn, provádění zkoušek na figurínách řady Q, které byly navrženy pro použití při čelních i bočních zkouškách.
Figuríny Q mají strukturu, která odráží anatomii žeber, pánve, ramen a klíční kosti dítěte a také lepší rozložení hmotnosti na základě aktuálních percentilových měření dětí.

ZAJIŠŤUJEME BEZPEČÍ KAŽDÝ DEN
 
Chcete-li zjistit, zda vaše autosedačka odpovídá nejnovějšímu standardu i-Size, zkontrolujte informace na oranžovém štítku.   

 
NORMA ECE R129
 
Prodej autosedaček dle normy ECE R44 skonči 31.82024. 
 
- Nová norma přináší změnu v označení kategorií podle výšky dítěte (nikoli podle jeho váhy)
Homologacja i-Size
 
- Viditelnou změnou  jsou zelená vodítka pásu místo červených a modrých.
CHICCO Autosedačka Oasys 2-3 FixPlus Evo Jet Black 15-36 kgKINDERKRAFT Autosedačka Junior Fix 2 100-150 cm Graphite Black
 
 
JAK VYBRAT VELIKOSTNĚ AUTOSEDAČKU PODLE NOVÉ NORMY R129
 
Podle starší normy R44 jsme byli zvyklí kupovat autosedačku pro dítě podle jeho váhy. 
Několik posledních let se obě normy překrývají, a tak hodně malých pasažérů jezdí v autosedačce podle kategorií nových, nejsou tak striktně označeny a řídí se výškou dítěte. Je potřeba i přihlédnout k nosností pásů autosedačky udavané výrobcem (aby hmotnost dítěte nepřesáhla nosnost pásů, i když dostačuje výška dítěte.)
 

Převod hmotnostní kategorie na kategorii výšky dítěte (zhruba)

0-10/13 kg  - 40 - 76cm

0 - 18 kg -40/61 -  105cm   

9 - 18kg - 76 - 105cm

9 - 36kg - 76-150cm

15-36kg - 100-150cm

Existuje nyní mnoho verzí výkladů i-SIZE i normy R129, protože vznikaly postupně, mnoho původních starších výkladů a záměrů (které najdete různě na internetu ve starších článcích) je v této chvíli trochu jinak.

Snažili jsme se vám v tomto přiblížit a vysvětlit vše, co je v této chvíli aktualně platné.

Zveme vás i vaše děti na naši kamennou prodejnu v Liberci, kde máme skladem mnoho desítek autosedaček, můžete je vyzkoušet přímo na místě reálně na autosedadla, pomůžeme vám vybrat tu správnou pro vaše dítě.

Autosedačky prodáváme již 25 let.

Nabízíme i odvoz domů (v blízkém okolí) či bezplatné zaslání.