Otevřeno Po-Pá 9-18hod, So 9-12

Jak obléknout miminko do kočárku?

Jak oblékat dítě do kočárku

Jednoduše by se dalo odpovědět – přiměřeně věku, typu kočárku, samozřejmě teplotě venku a povětrnostním vlivům.
Ale tak jednoduché to není.
Máme tu zimu a léto, kdy rozdíl teplot může být běžně kolem 50 stupňů, a potom dvakrát přechodové období.

 

Termoregulace dítěte

Malé děti nemají ještě dostatečnou termoregulaci a dokážou se rychle přehřát, nebo naopak prostydnout.

Existuje takové pravidlo, že dítě v kočárku by mělo mít o jednu vrstvu víc, než matka, která kočárek tlačí a hýbe se, ale zas je vystavena přímému vlivu počasí. 

 

Fusaky do kočárku

V našem klimatickém pásu jsme pro zimní období zvyklí používat pro děti v kočárku fusak spací pytel“ – to je ideální pomocník, ve kterém je v zimě dítěti opravdu teplo a příjemně. Někdy ale až moc teplo, pokud uzavřeme dítě do zimního fusaku příliš brzy.

Opravdické zimní fusaky začínáme používat, pokud se teplota začne blížit 5 °C, což bývá v našich končinách tak koncem října či během listopadu.

Pokud použijeme zimní fusak v HLUBOKÉ KORBĚ, přestože ještě není tak velká zima, oblékáme miminko do fusaku lehce. Nožičky mohou mít jednu vrstvu (jsou schované ve fusaku), horní část tělíčka má o vrstvu či dvě víc, protože miminko mívá ručičky z fusaku venku.

Na ručičky můžeme použít rukavičky, při teplotě kolem 5 °C to často ještě potřeba není, protože pod boudičkou hlubokého kočárku  je vždy tepleji než venku.

Na hlavičku miminku určitě dáme čepičku nebo kapucku od vrchního dílu oblečení, protože přes vršek hlavičky uniká hodně tepla..

Některé maminky rády dávají ležícímu miminku čepičku i kapucku, a tedy pokud to tak je, určitě sáhněte po tenčí bavlněné čepičce, aby vrstev zase nebylo příliš.

Fusaky pro přechodová období

V přechodových obdobích použijeme silnější deky nebo podzimní fusaky například z fleesu bez výpně. Výhoda podzimního fusaku oproti dece  je, že se miminko neodkope a i nožičky má chráněny před nepřízní počasí.

Ale v tomto období stačí deka, respektive nepadací deka - jakýsi teplý „dekonánožník“.

Do sportovního kočárku můžeme na obyčejnou deku přicvaknou speciální popruhy, aby deka nesjížděla/nepadala dolů. V hluboké korbičce máme k dispozici nánožník  (bývá součástí hluboké korby), které drží na tělíčko miminka  teplo.

Letní OBDOBÍ

Oříškem bývá letní období. Na maminku může svítit slunce a může se jí zdát, že je velké horko, ale miminko v korbičce se moc nehýbá, většinou má slunečník nebo sluneční clonu, a tak si určitě přibalíme i do horkých dnů něco na přioblečení, stačí jedna tenká vrstva, a také aspoň lehkou dečku na přikrytí.

Často se vracíme domů z procházky kvečeru a může být chladněji, než když jsme domov opouštěli.

Fusaky do kočárků

Větrání korbičky

Nač si musíme dát v teplém létě obrovský pozor u malých miminek, je jejich přehřátí v hluboké korbičce v létě (ale může se stát i i v zimě, jak jsme zmíninili výše), když nevětráme a pod boudičku nepouštíme čerstvý vzduch.

Teplota pod boudičkou může v horkých dnech dosahovat až ke 40 °C  a výš, v zimě pod různými pláštěnkami, utěsněními a vrstvami je zase „vydýchaný“ vzduch. 

Vídáme zatažené boudičky se stínítky, vytažené kryty nánožníků, pláštěnky s malým otvorem, ale hlavně letní krytí před sluncem těžkými slunečními clonami nebo plenkami těsně přiléhajícími k otvoru boudičky!

Mnoho korbiček kočárků má větrání, letní síťky na korbičce i v boudičkách, používejme je.
Nánožníky v horkých letních dnech nepotřebujeme.

V letošním horkém létě bylo toto varování  rodičům před neprodyšným krytím malých miminek slyšet i od zdravotníků.

 

Naše rodinná "babská rada" :)  - pokud byla dítěti zima, mělo studený nosík. Na tomhle pravidle vyrostly všechny naše 4 děti :) Pokud byl studený nosík, přidala se jedna vrstvička oblečení či zakrytí.

 

Naopak - pokud je dítě červené, neklidné, pláče a pokud sáhneme na zadní stranu krčku a ucítíme vlhký pot, dítě je přehřáté, je mu horko. Měli bychom ubrat vrstvu, provětrat, dát napít čajíku nebo čisté vody.

Děti obecně snášejí lépe spíš trochu chladu, než přehřátí.

Čím budou děti větší, tím líp budou udržovat a regulovat svou tělesnou teplotu v závislosti na okolí.

 

přizpůsobujeme oblečení miminek náhlým změnám ? 

Někdy si člověk prostě neuvědomí, že...se musí vcítit do potřeb miminka i ohledně jeho tepelného komfortu.

Vídáme některé maminky oblečené do krátkých rukávů, které mají miminko v korbičce v zimním fusaku, zimní bundičce a vlněné čepici, dítě je neklidné, červené a pláče.

Naopak někdy vidíme zimně přioděné maminky s dětmi na sporťáčcích bez přikrývky.

Vídáme maminky v parném létě s miminkem zcela zakrytým plenkou, aby na něj nesvítilo sluníčko, k dítěti se nedostává nejen slunko, ale ani vzduch...

Maminka vjede s dítětem v zimním fusaku do prodejny (tam je kolem 20 stupňů), rozepne nebo sundá si bundu a vybírá zboží. Pokud do té doby už nebylo dítěti vedro, v teple obchodu se začne  zahřívat, přehřívat, potit.

Pot se ale z takto „zachumlaného“ dítěte nemá kam odpařit, miminko neochlazuje. Začne plakat, protože mu je horko, ještě víc zčervená a ještě víc se ohřeje.

Není to zlá vůle rodiče :), spíš si clověk nedokáže uvědomit rozdíly v potřebě dospělého a dětského tělíčka.

 

Oblékaní dětí do sportovního nebo golfového kočárku

Dítě ve sportovním kočárku je více vystavené vlivu počasí. Někdy si už dokáže říct, že mu je zima, nebo horsko, ale spíše ne.

Ve sportovním kočárku a golfkách dbáme hlavně na to, aby batole bylo kryté proti silnému slunečnímu záření, a aby mu v chladných nebo zimních dnech nebyla zima.

Cílíme hlavně na nožky, které i v teplých botičkách (pokud se dítě nehýbe) mohou rychle prochladnout, v zimě i promrznout. Prochladnutí nožek vede často k nachlazení, kašli, prostydnutí ledvin.

V zimě je dobré mít dítě na sporťáčku ve fusaku, i když je to často pro maminku nepohodlné, dítě už má botky, chce chodit a umístit ho do fusaku a následně vyndat dá někdy fušku, která se ale vyplatí

Každé dítě je originál

Ještě mě  napadá  jedna věc, kterou si mnozí neuvědomují. Existují lidi, kteří jsou z nějakého důvodu celoživotně zimomřiví, kteří potřebují mnoho vrstev šatstva, a lidé, kterým je prostě pořád teplo, a tak se naopak svlékají.

Sledujte své dítě, do jaké skupiny patří a zařiďte se podle jeho potřeb, mohou být jiné, než ty vaše.
To už je opravdu silně individuální.
Máme v rodině děti, které chodí v krátkých rukávkách (už si dokáží říct, jak jim je), a jejich rodiče mají na sobě tlustý svetr...

Nakonec vaše dítě budete nejlépe znát vy sami, naučíte se rozumět signálům, které vysílá, budete rozumět, kdy je spokojené, a kdy mu něco chybí, nebo přebývá.

Zvládnete to, experimentujte :) , vnímejte jemné signály. A využijte i vymožeností, které vám i vašemu dítěti moderní kočárky, a jiné moderní výrobky (fusaky, deky, pláštěnky,....nabízejí i ohledně přizpůsobení se počasí.

Oblékání dětí ve sportovním nebo golfovém kočárku

A závěrem?  Určitě choďte ven za každého počasí (krom extrémního tepla, zimy, větru nebo výskytu nějakých zplodin v ovzduší), dítěti i rodiči vzduch venku prospívá.

Ale - kontrolujte své děti v kočárku, jak se mu tam daří. Stejně jako vy při procházce můžete odkládat oblečení a zas se přioblékat, i třeba v prodejně nebo na slunku, totéž udělejte se svým dítětem. Přizpůsobte je rozmarům počasí. 


A jedna perlička na závěr. Je to dlouhých 37 let zpět. Dítě jsem uložila venku na balkóne v hluboké Libertě (dřív běžná věc dávat dítě spát na čerstvý vzduch samotné) s fusakem z ovčího rouna, uvnitř ne až tak moc přioděné, na hlavě čepičku, z fusaku pod boudičkou mu koukal jen kousek čelíčka a zavřená očka. Tiše padaly vločky, já se zabrala do učení na státnice a čas tiše a rychle ubíhal. Po pár hodinách jsem si vyděšeně uvědomila, že dítě stále spí na balkóně – spinkalo pořád tiše, kočárek zapadlý sněhem, ale – oblečení a fusak jsem zřejmě vybrala dobře a přiměřeně povětrnostním podmínkám – miminko jsem vyndala spokojené, s růžovými tvářičkami, teplým nosíkem, krásně vyspinkané v tichu a klidu.