Otevřeno Po-Pá 9-18hod, So 9-12

Co to je PLUS TEST?

Test Car Seat Plus: Přísnější standard pro bezpečnost dětských autosedaček

Při výběru autosedačky pro vaše nejmenší je důležité nejen sledovat testy ADAC, ale také se zaměřit na méně známý, avšak přísnější Test Plus. Co přesně Test Plus znamená a proč by rodiče měli jeho výsledky brát vážně?

crashtest petto                 

Co je Test Plus? 

Test Plus je švédská iniciativa, která hodnotí bezpečnost autosedaček ve dvou hmotnostních kategoriích: do 18 kg a do 25 kg. Tento test je známý jako “zlatý standard” a je natolik náročný, že ho splní pouze nejlepší sedačky RWF (Rearward Facing), tedy ty, které jsou umístěné proti směru jízdy.

Jaké parametry Test Plus kontroluje? Hlavním kritériem hodnocení je tahová síla působící na hlavu a krk dítěte při čelním nárazu. Test Plus klade důraz na brzdnou dráhu, která je kratší a složitější než u testu ADAC, což zvyšuje náročnost testu.

Proč jsou autosedačky RWF bezpečnější?

 Důvodem je anatomie dětí, kde váha hlavy kojence může tvořit až 25 % celkové hmotnosti těla. V případě nárazu může dojít k vážnému zranění, pokud je dítě umístěno v autosedačce směrem dopředu (FWF). Sedadla RWF jsou navržena tak, aby minimalizovala síly působící na dítě při nehodě.

Švédský přístup k bezpečnosti Švédsko má dlouhou historii podpory bezpečnosti a kultury jízdy, což se odráží i ve vývoji Testu Plus. Doporučuje se přeprava dětí proti směru jízdy alespoň do čtyř let věku.

Vybírání autosedačky s certifikací Test Plus znamená dát přednost nejvyšší možné bezpečnosti pro vaše dítě.

 

A jaké protisměrné autosedačky bychom doporučili  z vlastních zkušeností ? 

 

Pokud chcete protisměr opravdu co nejdéle:

Be Safe - stretch - Zde máme opravdu zkušenost. Nožičky se krásně vejdou mezi sedačku a sedadlo i u dítěte 125 cm.

Pokud chcete možnost dlouhodobého protisměru, ale i směru v před:

Nuna - Pruu 

Be safe - izi turn

Britax Romer - Swivel

 

crashtest 12819-003